Etiquetes

dijous, 28 de novembre del 2013

"COM SI HAGUÈSSIM AGAFAT UNA COBRA"



Així es presentava aquest documental que vaig tenir la sort de veure el dia de la seva presentació:

"Aquesta projecció està emmarcada en la XX Setmana Cultural Gràcia amb els pobles àrabs mediterranis que se celebra del 20 al 24 de novembre de 2013 en diversos equipaments del districte de Gràcia coorganitzada pel Districte de Gràcia i SODEPAU.

Dissabte 23 de novembre

Centre Cívic La Sedeta (Sicília, 321)

18:00 “Com si haguéssim agafat una cobra”, projecció del documental realitzat per Hala Alabdalla* sobre Síria, 120 min-VOSE.

Sinopsi

Durant els dos anys que ha durat la realització de la pel·lícula, des de l’estiu de 2010 fins el de 2012, el Pròxim Orient ha conegut immensos trasbalsos, sobretot en els dos països de la pel·lícula: Egipte i Síria. Una pel·lícula sobre la llibertat d’expressió i la seva repressió en aquests països, no podia fer una altra cosa que embarcar-se en les revolucions en curs, interrogant l’experiència de diferents caricaturistes egipcis i sirians abans i durant aquesta sotragada històrica contra el despotisme. Aquest documental intenta prendre el pols d’una llibertat cridada a garantir el nostre futur i el nostre dret d’expressió, i a preservar-nos dels censors. La periodista i escriptora siriana Samar Yazbek acompanya la pel·lícula amb la seva reflexió i sentiments, des de Damasc abans de la revolució a Síria, fins al seu exili a França cinc mesos després del seu esclat.

Debat amb Hala Alabdalla, directora del documental.

Hala Alabdalla

Realitzadora de documentals i figura molt respectada en el món àrab. Nascuda a Síria el 1956. El seu film Je suis celle qui porte les fleurs vers sa tombe (105′) a guanyar el premi “Doc/It” a la 63a Mostra de Venècia. També va guanyar el Muhr” de bronze a la 3a edició del Festival International du Film de Dubai, el Primer Premi en la categoria de documental a la 13a edició Festival international du cinéma méditerranéen de Tétouan, el Falcó d’Or a la 7a edició del Festival du Film arabe de Rotterdam. La seva pel.lícula ha estat igualment projectada a la Vila Mèdicis a Roma i al MOMA a Nova York."


Els personatges triats per testimoniar les seves experiències i tot el que diuen són d'un enorme interés. Gent amb una preparació i una sensibilitat extraordinaris van explicant el que els passa i el que pensen i com ho viuen. Siria i Egipte, dos paisos en el que estan passant moltes coses. Per suposat que el cas Siri ve impregnat per l'escenari bèlic que estan vivint els seus habitants; abandonats a la seva sort davant d'un poder que reb la "comprensió" de grans potències.

El film sembla que es presentarà properament en diversos espais culturals de Barcelona. Esteu atents, perquè val molt la pena.

Si voleu, preneu un tast d'onze minuts d'aquest documental extraordinari
.

2 comentaris:

  1. Veient aquest resum sembla que el documental sencer deu de resultar força colpidor. Sembla mentida que els pobles es vegin castigats i en aquestes situacions.

    ResponElimina
  2. La censura, les amenaces i la repressió que pateixen els periodistes gràfics del documental van recordar-me èpoques no massa llunyanes viscudes al nostre país. Des de La Codorniz al Papus, pasant pel Por Favor.

    ResponElimina