Etiquetes

dilluns, 7 de desembre del 2015

LA SAL DE LA TERRA - SEBASTIAO SALGADO



No vaig veure aquest documental extraordinari al cine, però gràcies a un amic que em va dir que la revista National Geographic del passat octubre es venia amb el DVD de la pel·lícula, ho he pogut fer.

Es tracta de la història d'aquest monumental fotògraf, a través de les seves fotos i dels seus comentaris i reflexions sobre tot el que ha viscut voltant per tot el planeta amb la càmera a la mà.

Ell mateix diu poc després de començar el film:

"Podem posar molts fotògrafs en un mateix lloc. Sempre trauran fotografies molt diferents. Cadascun té la seva manera de veure. Cadascun en funció de la seva història"

Salgado, nascut al Brasil, és una persona amb una sòlida formació universitària com economista i que, a més, abans de dedicar-se íntegrament a la fotografia va treballar en estaments que li van permetre conèixer la naturalesa de les estructures financeres que mouen el món.

Les desigualtats, les guerres i els seus èxodes, els fanatismes i l'odi, es recullen magistralment i dramàticament en les impactants fotos en blanc i negre que es van encadenant en la pel·lícula. Juntament amb l'aspecte tràgic d'aquests capítols, Salgado recull els racons meravellosos de la Terra que encara són verges amb gent que viu com fa milers d'anys, en plena naturalesa i amb uns costums allunyats de l'esperit depredador de què està atacat una gran part de la nostra humanitat.

Aporta també la seva esperança, que neix a continuació de l'estat de desesperació que li va provocar el genocidi de Ruanda on va llençar la càmera a terra, convençut que la maldat dels homes és infinita. Diríem que va ser com la gota que va fer vessar el got després d' haver estat a la guerra dels Balcans i a altres matances de gran calibre.
L'esperança neix quan tornant a la finca dels seus pares, on ell va viure de petit, la troba desforestada per la sequera. Un desert on hi havia un paradís. Ell, amb l'esforç de la seva dona i amb els diners guanyats, treballa durant deu anys fins a aconseguir recuperar aquell territori erm que torna a donar aliments a dojo.

Explica que això és possible extrapolar-ho on faci falta i confia que estimant la terra, treballant-la i aconseguint possibles per la gent, el món pot millorar.

Aquí teniu el tràiler:

2 comentaris:

  1. Me'n alegro que tinguis amics que et recomanin coses. Igual que fas tu en els teus blogs. El cas del Salgado és paradigmàtic. No crec que hi hagi algú que se li sembli. Per qui no ha seguit les seves exposicions i els seus llibres, aquest és un bon documental.

    ResponElimina
  2. La teva recomanació, com tantes altres, boníssima. Com sap en Salgado embolcallar d'emoció totes les seves obres.

    ResponElimina