Etiquetes

dissabte, 11 d’agost del 2012

"LAS VENAS ABIERTAS DE AMERICA LATINA" de EDUARDO GALEANO



Acabo de llegir aquesta esplèndida obra. Es tracta d'un llibre que parla del passat i del present d'Amèrica Llatina. Història, economia, política, sociologia... tots els aspectes que es van creuant en les 470 pàgines del llibre, citant dotzenes de dades i les seves fonts.

La primera edició és de l'any 1970. El llibre que jo he llegit correspon a l'edició de 1988 d'Ediciones del Chanchito, de Montevideo, Uruguay.

La veritat és que el qualificatiu que em ve al cap per definir-lo es: "colpidor".

Tot i la densitat del tema, Galeano aconsegueix fer-lo, no tan sols comprensible, sinó que et facilita les dades per poder rumiar intensament sobre el tema i, avui dia, extrapolar moltes de les coses que explica i analitza al que estem vivint en el nostre país i a altres del nostre entorn a nivell econòmic i polític.

El dèficit, el deute, els mercats, el FMI, els interessos de les empreses més poderoses del món lligades a la política, l'atur, la pobresa imposada, la violència, la corrupció, les mentides, la passivitat, la ignorància, etc. etc.

Destacaria moltíssims fragments d'aquest llibre, perquè han estat moltes les vegades que després de llegir un paràgraf m'he quedat absolutament clavat per tornar-lo a rellegir i passar a la reflexió.

Prefereixo dir que el trobo absolutament recomanable.

Sobre el llibre, aquests autors van publicar el següent:

 Carleton Beals deia al Monthly Review, USA:
"Aquest llibre supera tot el que jo he llegit sobre el tema i es mantindrà vigent amb el pas dels anys . Una obra mestra"

Peter Roman, a Science and Society, USA:
" Benvinguda sia aquesta història d'Amèrica Llatina que recull els fets, te profunditat teòrica i és sumament llegible. Un excel·lent treball"



2 comentaris:

  1. Hola a tots
    Des de l'exili estival s'agraeix el teu post sobre aquest llibre, quin adjectiu mes encertat dels que fas servir es el de "colpidor", al menys pel meu gust. Quan visites algun d'aquests paisos despres de llegir-lo, no comprens com encara no ens han tallat el coll.

    ResponElimina
    Respostes
    1. JOSEP LLUÍS: Agrait pel teu comentari, però sobre tot la teva recomenació sobre el llibre, que és el que m'ha portat a llegir-lo.

      Elimina