Etiquetes

dimarts, 28 d’agost de 2012

"EL CRIT SILENCIAT" - Diari d'un viatge a l'Afganistan- ANNA TORTAJADA
La lectura d'aquest llibre ens permet viure, de ma de la seva autora, tots i cada un dels moments del viatge que l'estiu de l'any 2000 va fer, acompanyada de dues amigues catalanes, al Pakistan i a l'Afganistan.

L'objectiu era conèixer en directe la situació del poble afganès tant en els camps de refugiats del Pakistan, propers a la frontera afganesa, com en el seu propi país i donar-ho a conèixer a la seva arribada a casa nostra, tant a través d'aquest llibre com de conferències i col-loquis, a part de participar activament amb organitzacions no governamentals.

La descripció de les situacions, de les persones amb les que conviu i coneix i de la situació política, està feta amb un llenguatge viu i directe, que emociona i indigna.

El seu testimoni mostra la increïble situació en la que viuen els afganesos, i molt especialment les dones, a partir del govern talibà, que va imposar per la força un seguit de barbaritats que no més han portat a la població misèria, violència i molta por.

L'arribada dels talibans al poder va produir immediatament l'empobriment de la gent, el tancament d'escoles -es va prohibir estudiar i treballar a les dones - i el desmantellament de l'assistència sanitària, entre moltes altres mesures destructives.

Tot i això, hi ha dones i homes afganesos que, jugant-se la vida, tenen muntada una xarxa d'escoles clandestines i metges i infermeres que fan assistència domiciliaria.

Les reflexions personals de l'Anna Tortajada sobre tot plegat, son, per mi, un dels grans valors d'aquest llibre.

La seva ponderació i sensibilitat la podem constatar, per exemple, en aquest paràgraf del llibre:

" Islam. Religió. Fanatisme. Són qüestions importants. Cal distingir-les. Cal no confondre-les. No s'ha de manipular l'opinió pública perquè en l'actualitat, Occident, que sempre necessita un dimoni a qui enfrontar-si i sap crear el fantasma d'una por difusa i generalitzada a una amenaça comuna que justifiqui qualsevol acció de part seva, s'ha girat contra l'islam, i tots temem l'integrisme islàmic, que es veu que pretén envair-nos, de la mateixa manera que durant dècades Occident va témer i va demonitzar l'amenaça roja del comunisme. L'islam, com el cristianisme, el judaisme, el budisme o qualsevol altre religió de la terra, és només una pauta de vida i de comportament l'objectiu original del qual es realçar la dignitat de l'ésser humà i contribuir a crear una societat millor. A l'islam com en el cristianisme, s'hi han pervertit molts dels principis originals a força d'interpretacions, sovint interessades, i de complicitats mesquines i aliances amb el poder. En nom de la religió s'han comés els crims més grans, s'han manipulat als pobles i la seva gent. La Inquisició ho va fer a Espanya, els talibans ho fan a l'Afganistan, però l'objectiu és el poder: s'utilitza la religió per justificar la repressió s'alimenta el fanatisme del braç executor dels botxins. Els que mouen els fils a l'ombra no tenen res a veure amb l'Alcorà, ni amb la Bíblia; ni amb el Profeta; ni amb el Mestre; ni amb Déu, ni amb Al-là"

1 comentari:

  1. Vaig assistir a una conferència de l'autora presentant aquest llibre poc temps després del inici de la guerra a la zona per part dels EEUU amb l'excusa dels atemptats. El vàrem comprar tot seguit sense dubtar, i vàrem gaudir de la seva lectura, tal i com to dius. Es una bona recomanació.

    ResponElimina