Etiquetes

dissabte, 14 de juliol del 2012

CONSELLS SENZILLS PER TENIR UNA VIDA SANA




El doctor José de Letamendi (Barcelona, 1828 - Madrid, 1897), catedràtic d'anatomia a Barcelona i de patologia general a Madrid, va desenvolupar tan àmplia activitat humanística que en la seva època va ser considerat un geni. Va actuar com a antropòleg, filòsof, pedagog, pintor i violinista aficionat; va escriure diversos llibres i més de mil articles –sobre epistemologia, filosofia, literatura, economia i música–, i fins i tot va ser autor de composicions musicals. Entre les seves obres científiques destaquen la seva Patologia general (1883-1889) i la seva Clínica general (1894).

Aquest home tan cultivat també te aforismes i petits poemes com el que he trobat fa poc, que en només deu versos, dona la clau per tenir una vida saludable.

M'agraden tots els consells que dona i com estan exposats. Per exemple quan convida a no tancarse , a comunicar-se amb els altres i a tenir sempre coses que fer : "... poco encierro, mucho trato y continua ocupación"...

"Vida honesta y ordenada,
usar de pocos remedios
y poner todos los medios
de no apurarse por nada.
La comida moderada,
ejercicio y diversión,
no tener nunca aprensión,
salir al campo algún rato;
poco encierro, mucho trato
y continua ocupación."

No se si també a altres llocs, però Barcelona li te dedicada una plaça en ple eixample. Llàstima que l'edifici que la caracteritza sigui el d'Hisenda.

1 comentari:

  1. Està bé aquesta entrada d'avui. La gent savia es menys coneguda en "aquesta pobra, bruta i disortada pàtria" que qualsevol mindungui d'estar per casa. Amb accions com la teva es fa justícia.

    ResponElimina