Etiquetes

divendres, 11 de maig del 2018

FILMOTECA DE CATALUNYA: FESTIVAL DE CINEMA TURC


Ahir, 10 de maig, es va projectar la pel·lícula SAKLI ("Secret") amb posterior col·loqui amb el seu director Selim Evci.

Es tracta d'un film molt ben resolt. Les imatges i els diàlegs flueixen de manera que l'espectador pot recrear-se en tots els detalls i pensar en el que acaba d'escoltar, gràcies a unes pauses naturals i assossegadores.

Els intèrprets estan magnífics i ficar-te en l'ambient familiar i social de l'Istanbul d'avui dia, impregnat de costums que a casa nostra eren del tot normals no fa tant de temps, fa d'aquesta pel·lícula un bell recurs per enriquir-nos culturalment.

El col·loqui amb el seu director va estar molt bé. El públic va fer preguntes molt encertades, sobretot, sobre les diferències en el tractament de la moral masculina i femenina. La gran importància que se li dóna a la virginitat, porta a que, segons Evei, a Istanbul és facin cada dia mil operacions de reconstrucció d'himen.

Es pot apreciar un cert paral·lelisme amb el que ha passat a casa nostra amb el boom immobiliari. Famílies que va pocs anys vivien amb molt poc han passat a tenir un nivell de vida elevat gràcies a l'especulació en la branca de la construcció (és el cas d'una de les famílies protagonistes).

També la doble moral i el masclisme: el pare de la família controla les seves filles joves perquè no perdin el seu "honor", tracte la seva dona amb un cert despotisme i té una prostituta mantinguda. No es considera un adúlter perquè aquesta prostituta és estrangera (una infidel) i a més la manté. Aquesta particular interpretació del que diu l'Alcorà al respecte el manté, segons ell, dintre de la més absoluta moral.

Sinopsi:

Un músic famós ha estat mantenint una relació secreta amb la filla d’un amic. El pare d’aquesta és d’ideologia conservadora i la porta regularment al ginecòleg per tal d’assegurar-se que encara és verge i, per tant, apta per al matrimoni. Però el conservadorisme no exclou la hipocresia: el pare de la noia també té els seus secrets.

Fitxa tècnica:

Direcció: Selim Evci
Interpretació: Ilhan Sesen, Settar Tanriögen, Türkü Turan, Pelin Akil, Ümit Çirak, Sehnaz Bölen Taftali, Bâlâ Atabek
Producció: Turquia
Any: 2015
Idioma original: turc
Versió: VOSC
Durada: 102'
Format: DCP

El tràiler:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada