Etiquetes

dijous, 13 de juliol del 2017

L'UNIVERS A LA VISTA I CADA DIA


APOD és l’acrònim d’Astronomy Picture Of the Day, el lloc web de la NASA que ofereix, cada dia, una imatge astronòmica comentada. APOD·cat n'és la versió oficial en català.

Aquest és l'enllaç. Si us meravella l'Univers, guardeu-lo. Consulteu-lo, si voleu cada dia. Una fotografia espectacular amb la corresponent explicació us deixarà sovint bocabadats. 

També estan a la vostra disposició tota la col·lecció de fotografies que s'han publicat des de la creació de la web.


Aquí teniu, com exemple, la foto i la informació corresponent a un dia qualsevol (11-07-2017)


Crèdit & Copyright: Mike O’Day
Vet aquí la bola d’estrelles més gran de la nostra galàxia.
Omega Centauri conté uns 10 milions d’estrelles —moltes de les quals més antigues que el Sol— agrupades en un volum de tan sols 150 anys llum de diàmetre. És el cúmul més gran i més brillant dels aproximadament 200 cúmuls globulars coneguts que vaguen per l’halo de la Via Làctia. La majoria de cúmuls globulars estan formats per estrelles amb les mateixes edat i composició, però l’enigmàtic Omega Cen conté poblacions estel·lars diverses amb una àmplia varietat d’edats i abundàncies químiques. De fet, Omega Cen podria ser el nucli romanent d’una petita galàxia fusionada amb la Via Làctia.
La imatge mostra tantes estrelles perquè s’han combinat diferents fotografies amb tècniques d’alt rang dinàmicOmega Centauri, també conegut com a NGC 5139, es troba a uns 15.000 anys llum a la constel·lació meridional del Centaure.


2 comentaris:

  1. Aquest és un tema que em sobrepassa. No tinc capacitat per comprendre la magnitud de l'espai infinit. Admiro als científics, siguin de la Nasa o no, als astrònoms i similars que investiguen i que intenten fer-nos comprendre aquestes per mi incomprensibles magnituds.

    De totes maneres, si Omega Centauri només està a 15.000 anys llum d'aquí, m'estan agafant ganes d'anar-hi un dia d'aquests a fer el vermut.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja ja!. Realment l'abast de l'univers ens sobrepassa, però poder contremplar, encara que de molt lluny, galaxies, estrelles, planetes, etc. em sembla un espectacle grandiós. Recordo fa pocs mesos una visita al planetari de l'Escola Naval de Barcelona on la projecció a la bòveda de la sala d'aquest enorme i misteriós univers va posar la pell de gallina als assistents.

      Elimina