Etiquetes

dimarts, 19 d’agost del 2014

ALBERT EINSTEIN, l'any 1949, DEIA AIXÒ:


L'any 1949, Monthly Review va publicar aquest article d'Einstein "¿Per què el socialisme"?

La seva vigència es prou evident. El problema és que l'alternativa que proposa sembla estar molt lluny, donades les frustrants experiències que s'han viscut durant el segle XX i la potència económica, política i militar que ha acumulat en aquest temps el sistema dominant.

"L'anarquia econòmica de la societat capitalista tal com existeix avui és, al meu entendre, la veritable font del mal. (...)
El capital privat tendeix a concentrar-se en poques mans, en part a causa de la competència entre els capitalistes, i en part perquè el desenvolupament tecnològic i l'augment de la divisió del treball animen la formació d'unitats de producció més grans a costa de les més petites. El resultat d'aquest procés és una oligarquia del capital privat que el seu enorme poder no es pot controlar amb eficàcia fins i tot en una societat organitzada políticament de forma democràtica. Això és així perquè els membres dels cossos legislatius són seleccionats pels partits polítics, finançats en gran part o influïts d'una altra manera pels capitalistes privats els qui, per a tots els propòsits pràctics, separen a l'electorat de la legislatura. La conseqüència és que els representants del poble de fet no protegeixen suficientment els interessos dels grups no privilegiats de la població. (...)
Estic convençut que hi ha solament un camí per eliminar aquests greus mals, l'establiment d'una economia socialista, acompanyat per un sistema educatiu orientat cap a metes socials."

2 comentaris:

  1. hi ha l'enllaç a l'article sencer...?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si; en anglés. És aquest: http://monthlyreview.org/2009/05/01/why-socialism/

      Elimina