Etiquetes

dilluns, 27 de gener del 2014

HI PENSEM AMB PROU CONEIXEMENT EN AIXÒ DEL FUTBOL?


 
"El Periódico" va publicar ahir aquest article d'opinió del periodista Ignacio Escolar.

Les escandaloses xifres que es mouen sense gairebé contestació per part de la gent, m'han fet pensar moltes coses moltes vegades. Suposo que com a tants altres.

Amb motiu del "cas Neymar", Escolar hi ha posat música, lletra i números per a reflexionar i informar als qui no els escandalitza el ball de milions que serveix per omplir determinades butxaques i que, segons sembla, surt en part d'aquells que necessitarien aquests diners que els hi treuen amb anestèsia per poder sobreviure.

Aquest és l'article:

"A Neymar també li pagues tu"

I a Ronaldo. I a Messi. I a Bale. Encara que no vagis al camp, encara que canviïs de canal quan apareix una pilota. Una part del sou que guanya Neymar surt de la teva butxaca, estimat contribuent. I també pagues als seus representants, entrenadors, intermediaris i altres fauna i flora del futbol espanyol, un espectacle que per al que vol és un negoci privat i, per al que no, un sector públic protegit pel vaporós concepte de l'«interès general».

No parlo només del fitxatge de Neymar i el possible frau fiscal que investiga l'Audiència Nacional. També dels diners públics que les diferents administracions han regalat a aquest esport en el qual tan car ens surt ser potència mundial.

Alguns números. El deute amb Hisenda que acumulen entre tots els equips de primera i segona divisió suma 596 milions d'euros. Per comparar, és l'equivalent a 33 anys de l'actual pressupost del Govern per a les beques Erasmus, o el que gasta en deu anys el CNIO, el punter centre d'investigació espanyol contra el càncer, que està passant per un ERO. O el doble del que cobren durant un any els 15.000 investigadors i científics contractats pel Consell Superior d'Investigacions Científiques, el CSIC. Només amb el que deu a Hisenda el futbol també es pagarien 12 anys de les qüestionades ajudes al cine espanyol.

Falten fons públics, però no per a la pilota. 
La Comissió Europea ha obert una investigació a Espanya per desviar diners dels contribuents als equips més importants del país. Europa qüestiona per què l'Estat permet que clubs com el Barcelona o el Reial Madrid no siguin societats anònimes esportives, com mana la llei. No és irrellevant, perquè implica avantatges fiscals: ara paguen el 25% en impostos, en lloc del 30% que haurien de pagar. 
Europa també investiga el pelotazo urbanístic protagonitzat pel Reial Madrid amb la permuta d'un terreny que l'ajuntament va valorar en 22,7 milions quan abans estava taxat en poc més de mig milió. La UE també pregunta per València, la zona zero del desastre espanyol, on els clubs de futbol són entitats sistèmiques, massa grans per caure, i han estat rescatats per l'arruïnada Generalitat Valenciana.

Europa, o algun jutjat, també hauria d'investigar els ruïnosos contractes de televisió que van regar de diner públic -tret de Telemadrid i de la fallida Caja Madrid- l'Atlètic d'Enrique Cerezo, el mateix senyor que apareix en la investigació de l'àtic d'Ignacio González. O quina necessitat tenia TV-3 de gastar 25 milions en cinc anys per anunciar-se a les samarretes del Barça i de l'Espanyol.

Igual que amb l'Església, no discuteixo sobre la fe verdadera dels qui adoren la pilota. Però, per favor, que el sou de Neymar l'hi paguin els creients, no jo.


Imatge: baixada d'internet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada