Etiquetes

dimecres, 21 de març del 2012

"EL CIELO ABIERTO" - Documental sobre El Salvador



Segur que recordeu a Mn. Romero, arquebisbe a El Salvador que va ser assassinat fa ara 32 anys per ser un líder de l'esglèsia que seguia l'anomenada teologia de l'alliberació. 


 L'any passat es va muntar aquest documental que recull els moments crucials de la història de El Salvador relacionada amb aquest tema. 


 Ahir vaig assistir a la seva projecció, que no us puc oferir complerta en aquest bloc (només el tràiler), però que segur que s'anirà programant en diversos centres cívics, biblioteques, Casa Amèrica, etc.


 Realment posa la pell de gallina veure com els poderosos d'aquell país tenien en la més absoluta de les misèries a la majoria de la població.


 El règim dictatorial i militar estava recolzat pels EUA i per l'església catòlica que ajudava a mantenir a la gent en un estat de submissió absolut. 


Els pocs capellans que hi havia disposats a lluitar per la justícia social eren perseguits. 


En un moment donat, és anomenat per l'autoritat eclesiàstica com arquebisbe Mn. Romero, personatge de caire molt conservador. Com exemple dir que en una de les brutals repressions del règim contra els estudiants universitaris, Romero va fer públic el seu reconeixement al govern, dient allò de que "s'havia de fer neteja". 


 Doncs bé, quan va prendre possessió del seu càrrec i es va trobar davant la realitat, va canviar absolutament d'actitud.


 Ell i els capellans, monges, catequistes i altres seguidors seus, van mentalitzar als pobres camperols del país perquè s'organitzessin a fi d'aconseguir un tracte just (salaris i preus adequats, escoles, hospitals, etc).


 La seva influència es va anar estenent i la reacció dels poders fàctics va ser brutal. 


 Es va iniciar un extermini sistemàtic de persones que seguien a Romero. Es va promoure un enfrontament entre la població que va acabar en una veritable guerra civil. 


Les campanyes de difamació contra els líders d'aquest moviment social eren estremidores.


Romero va firmar la seva sentència de mort quan va publicar el seu últim manifest, cridant als soldats de l'exèrcit a desobeir als seus comandaments, i es neguessin a disparar contra ningú. 


 Pocs dies després, quan estava fent missa, va ser assassinat. 


 Al seu enterrament van assistir-hi milers de persones que van arribar de tot el país. En el documental surt aquest emotiu moment, amb una enorme plaça plena de gent i els carrers adjacents també a vesar. 


En plena cerimònia, l'exèrcit va fer esclatar una bomba molt potent en mig de la gent, que va produir una veritable massacre. El que va passar després ja ho podeu imaginar.



1 comentari:

  1. Naturalment que recordem l'assassinat de Mn. Romero, i la vergonya d'unn pais i d'un govern. El trailer es prou explícit. Gràcies.

    ResponElimina